Vierailu: Double Eagle Kansallismuseossa


29.3.2012

Kolikot.com vieraili Suomen Kansallismuseon näyttelyssä, jossa oli esillä maailman kalleimmaksi mainostettu kultaraha - vuoden 1933 Double Eagle. Rahaa ei ole aiemmin esitelty Yhdysvaltojen ulkopuolella, ja nyt se oli nähtävillä Helsingissä kolmen päivän ajan 26.-29. maaliskuuta. Kaikkiaan raha kiertää seitsemässä Euroopan kaupungissa.

Raha on erittäin harvinainen, sillä se on yksi harvoista vuoden 1933 kultarahoista, jotka välttyivät sulattamolta Yhdysvaltain irrottautuessa kultakannasta. Kyseinen esillä ollut yksilö huutokaupattiin 7,59 miljoonalla dollarilla vuonna 2002, ja se on sarjan ainoa yksityisomistuksessa oleva kolikko. Muut omistaa Yhdysvaltain hallitus. Rahoja valmistettiin aikanaan n. puoli miljoonaa kappaletta, ja nykyisin niistä tiedetään säilyneen vain 13 kpl.

Näyttelyssä oli esillä pääkohteen lisäksi myös muita harvinaisia kultarahoja joitain kymmeniä kappaleita. Jos oma nimi sattui löytymään listalta, mukaan sai noin 30-sivuisen Double Eagle -kirjasen (kaksi kuvaa ohessa).

Näyttelyn järjesti Suomen Moneta yhteistyössä yhdysvaltalaisen Smithsonian-instituutin kanssa. Seuraavassa muutamia kuvia näyttelyn viimeiseltä päivältä, klikkaa kuvia suuremmaksi.

Double Eagle 1933 -kultaraha Kansallismuseossa Double Eagle 1933 -kultaraha Kansallismuseossa

Double Eagle 1933 -kultaraha Kansallismuseossa Double Eagle 1933 -kultaraha Kansallismuseossa Double Eagle 1933 -kultaraha Kansallismuseossa

Double Eagle 1933 -kultaraha Kansallismuseossa

Kuvat: Kolikot.com

Lisätietoja näyttelystä: www.doubleeagle.fi