Tietopaketti markkojen palauttamisesta


24.1.2012

Tässä tekstissä on esitetty markkojen lunastamisen perusasiat sekä kerrottu mitä rahoja kannattaa myydä keräilijöille tai jättää itselleen pankkiin viemisen sijasta. Markkojen vaihto euroiksi päättyy 29. helmikuuta 2012. Tälle sivulle on koottu tietopaketti lunastuksesta ja kerrottu muun muassa yleispiirteet siitä, mitkä rahat ovat keräilyarvon kannalta säilyttämisen arvoisia.

Suomen Pankki lunastaa helmikuun loppuun saakka seuraavia markka-arvoisia rahoja:
* Vuonna 1945 ja myöhemmin painetut setelit
* Viimeinen käytössä ollut kolikkosarja, ns. luontokolikot 1990-2001
* Vuoden 1985 jälkeen lyödyt juhlarahat

Rahat lunastetaan muuntamalla nimellisarvo euroiksi muuntosuhteella 1 euro = 5,94573 markkaa. Poikkeuksena tähän ovat vuosien 1945-1957 setelit, joista maksetaan vain sadasosa nimellisarvosta.

Monia varmasti kiinnostaa kannattaako vanhat rahat viedä pankkiin vai onko niillä arvoa enemmän kuin pelkkä nimellisarvo. Kaksi merkittävintä tekijää arvon määrityksessä ovat harvinaisuus ja kunto. Seuraavassa on kerrottu Kolikot.comin näkemyksiä siitä, mitkä rahat kannattaa lunastamisen sijaan säilyttää tai myydä.

Mitkä rahat kannattaa viedä pankkiin, mitkä säilyttää tai myydä keräilijöille?

Seteleiden palauttamiseen on vaikea antaa ns. yleispätevää ohjetta johtuen kunkin setelin erilaisista keräilyarvoista riippumatta setelin nimellisarvosta. Setelit ovat yksilöitä paitsi kunnon, myös mm. allekirjoittajien ja sarjanumeron osalta. Ennen kuin viet seteleitä lunastettavaksi, kannattaa käydä lähimmän asiantuntijan luona tarkistamassa olisiko omiin seteleihin päätynyt harvinaisuuksia. Apua voi kysyä esimerkiksi numismaattisista yhdistyksistä. Seuraavassa kuitenkin yleisohjeita.

Seteleistä vuosien 1945-1957 rahoja ei kannata viedä pankkiin, koska niistä maksetaan vain sadasosa sen aikaisesta nimellisarvosta. Vuosien 1963-1980 seteleistä kannattaa jättää säästöön eri arvoisia seteleitä, vaikka ne olisivat olleet kierrossa. Näistäkin reilusti rikkinäiset ja likaiset rahat on parasta palauttaa, koska niillä ei yleensä ole mainittavaa numismaattista arvoa. Viimeisistä käytössä olleista seteleistä (1986 ja 1993) kannattaa säästää täysin sileät setelit sekä huonompikuntoisistakin ehjät ns. korvaavat setelit (katso lisätietoja artikkelista). Viimeisimmän sarjan tavallisilla taitelluilla ja ryppyisillä seteleillä ei tule juurikaan olemaan nimellisarvoa ylittävää keräilyarvoa.

Yhä lunastettavista luontokolikoista yksikään ei ole lyöntimäärältään sellainen, jota kannattaisi sijoitusmielessä säästää. Hyväkuntoisista juhlarahoista keräilijät maksavat yleensä nimellishintaa enemmän. Hopeana rahoja ei kannata myydä, koska juhlarahojen sisältämän hopean arvo ei ylitä rahojen keräilyarvoa.

Kaikilla rahoilla voi luonnollisesti olla omistajalleen aina myös muisto- tai tunnearvoa, jota keräily- tai nimellisarvo ei muuta.

En pääse Helsinkiin Suomen Pankkiin, voinko vaihtaa rahat muualla?

Myös muut, ns. tavalliset liikepankit voivat ottaa vastaan markkoja oman harkintansa mukaan. S-Pankin Prismoissa ja Sokoksissa sijaitsevat asiakaspalvelupisteet ottavat vastaan markkoja. Myös rahanvaihtoon erikoistunut Forex vaihtaa markkoja euroiksi. Suomen Pankin asiakaskassaan Helsinkiin markat voi myös lähettää lähettäjän vastuulla postitse. Suomen Pankin muut toimipisteet eivät ota vastaan markkoja.

Mitä markkojen vaihto euroiksi maksaa?

Suomen Pankki ei veloita kuluja lunastuksista. Muut toimijat saattavat ottaa maksuja.

Lisätietoja myös Suomen Pankin sivuilla.