Vuoden 2007 erikoiseurot


8.3.2007

Kaikki euroja käyttävät maat saavat halutessaan julkaista joka vuosi yhden erikoiskakkosen. Rahan yhteinen puoli on samanlainen kuin muissakin kahden euron kolikoissa, mutta kansallisella puolella on yleensä esimerkiksi jokin maan juhlapäivään tai tunnettuun henkilöön tai tapahtumaan viittaava kuva-aihe.

Mittavin julkistus on tulossa maaliskuun loppupuolella, jolloin julkaistaan kolmentoista rahaliittomaan yhteinen 50-vuotista Rooman sopimusta juhlistava erikoisraha. Kolikko on euromaiden yhteinen ja kaikkien maiden kolikoissa on kansallisella puolella sama kuvio (oheinen kuva). Tekstin kieli, maan nimi ja ns. mint mark ovat maakohtaisia (ks. lyöntimäärät).

Erikoiskakkosia on tulossa myös yksittäisiltä mailta. Tänä vuonna Luxemburg ja Saksa ovat jo ehtineet helmikuussa julkaista omat kahden euron erikoisrahansa, joiden jatkoksi kesällä omat rahansa julkistavat Portugali, San Marino sekä Vatikaani.

Loppuvuodesta 2007 on tulossa vielä Suomen erikoisraha. Vahvistettuja tietoja ei ole, mutta rahan aihe on todennäköisesti 90-vuotias itsenäinen Suomi.
Vuoden 2007 erikoiseurot