Suomen juhlarahat - Suomen Presidentit - L. K. Relander - 2016
Klikkaa suuremmaksi!

Klikkaa suuremmaksi!
[1] [2]
Maa Nimellisarvo Vuosileima
Suomi 5 € 2016
 
Lyöntimäärä Kategoria
Bu: 30 000 kpl    Proof: 6 000 kpl
Lisätietoja / kuvaus kolikosta
Seos: , halkaisija 27,25 mm, paino 9,8 g.

Lauri Kristian Relander (1883–1942) oli Suomen tasavallan toinen presidentti vuosina 1925–1931. Hänet muistetaan myös nimellä Reissu-Lasse, koska hän matkusti tuohon aikaan poikkeuksellisen paljon. Puoluetaustaltaan Relander oli maalaisliittolainen eli keskustalainen.

Relander valittiin Maalaisliiton kansanedustajaksi ja maaseudun puolueen nopeasti kasvaessa sille tarvittiin myös kielitaitoista, koulutettua ja esiintymiskykyistä johtohenkilöstöä. Relander nousi ensin 35-vuotiaana eduskunnan nuorimmaksi puhemieheksi ja sitten Viipurin läänin maaherraksi. Kun Ståhlberg ei lähtenyt uudestaan ehdolle vuoden 1925 presidentinvaaleissa, Relander valittiin maalaisliiton ehdokkaaksi, vaikka omankin puolueen sisältä tätä ensin kritisoitiin.

Relanderista tuli 41-vuotiaana Suomen nuorin presidentti. Häntä pidettiin kokemattomana ja itsetunnoltaan heikkona, vaikkakin hän viihtyi julkisuudessa, oli hyvä esiintymään ja kansan keskuudessa pidetty. Relanderia verrattiin jatkuvasti Ståhlbergiin, vaikka he olivat presidentteinä hyvin erilaisia. Relanderin arvovaltaa söi se, että kaikki kauden pääministerit olivat häntä selvästi vanhempia. Relander olisi halunnut jatkokaudelle, mutta puolue päätti ehdokasasettelussa toisin.