Saksan Bundesländer-eurokolikkosarja
Muut artikkelitSaksassa julkaistaan vuosittain kahden euron erikoiskolikoita maan osavaltioista. Bundesländer-sarja (suom. Osavaltiot) käsittää kaikki maan 16 osavaltiota satunnaisessa järjestyksessä. Ensimmäinen kolikko aiheesta julkaistiin vuonna 2006 (Schleswig-Holsteinin osavaltio). Alun perin sarjan oli tarkoitus päättyä vuonna 2021, mutta muutosten jälkeen vuodesta 2019 tuli välivuosi ja sarjan viimeinen kolikko julkaistaan vuonna 2022.
Osavaltioiden lisäksi kolikoilla on yhteisenä teemana erilaiset historialliset rakennukset. Tällä sivulla esitellään kaikki sarjaan kuuluvat kolikot ja lyhyesti myös ko. osavaltioita kolikoiden julkaisujärjestyksessä.
Kutakin eurokolikkoa lyödään Saksassa viidessä eri rahapajassa. Kolikon lyönyt rahapaja käy ilmi kolikon kuvapuolelle lyödystä kirjaintunnuksesta (ks. viereinen taulukko). Kolikoiden lyöntimäärät on kerrottu kunkin kolikon tietosivulla. Suurten lyöntimäärien vuoksi sarjan yksittäiset kolikot eivät tule koskaan olemaan harvinaisuuksia. Sarja on kuitenkin kokonaisuutena kiinnostava, ja varsinkin täydellisen sarjan arvo nousee vuosien saatossa.
Yhdysvallat julkaisi vuosina 1999–2008 samantyylistä sarjaa omista osavaltioistaan; State Quarters -niminen sarja käsitti 50 rahaa ja niitä julkaistiin viisi per vuosi.
Päivitys: Vuonna 2023 Saksa aloitti toisen kierroksen Bundesländer-kolikkosarjaansa. Osavaltioiden järjestys muuttuu. Toisen sarjan aloittaa Hampuri.
Schleswig-Holstein (2006)
Schleswig-Holstein on Saksan pohjoisin osavaltio ja ensimmäinen, joka sai oman kahden euron erikoisrahansa. 2,8 miljoonan asukkaan osavaltiolla on yhteistä rajaa Tanskan kanssa ja sen tärkeimpiä kaupunkeja ovat pääkaupunki Kiel, Lyypekki, Flensburg ja Schleswig.
Osavaltion kahden euron erikoiskolikkoon on kuvattu Lyypekissä sijaitseva Holstentor-portti (eng. Holstein Gate), joka koostuu kahdesta ympyrätornista ja etelä-pohjoissuuntaisesta läpikulusta. Holstentor rakennettiin vuonna 1585.
Schleswig-Holsteinin kolikon tietosivu
Mecklenburg-Etu-Pommeri (2007)
Mecklenburg-Etu-Pommeri (Mecklenburg-Vorpommern) on Saksan pohjoisosissa sijaitseva osavaltio, johon kuuluu myös saaria Itämereltä. Osavaltion pääkaupunki on Schwerin, mutta suurin kaupunki Rostock on asukasluvultaan (n. 200 000 as.) noin kaksi kertaa suurempi.
Kolikossa on kuva yli tuhat vuotta vanhasta Schwerinin linnasta, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee maan kolmanneksi suurimman järven, Schwerinin järven rannalla. Osavaltion parlamentti on kokoontunut linnassa vuodesta 1990 lähtien.
Mecklenburg-Etu-Pommerin kolikon tietosivu
Hampuri (2008)
800-luvun alussa perustettu Hampuri on osavaltio ja Berliinin jälkeen Saksan toiseksi suurin kaupunki. Se on etenkin suuren satamansa ansiosta noussut tärkeäksi kansainväliseksi talous- ja kauppakaupungiksi.
Hampurin kolikossa on kuva kaupungin tunnetuimmasta ja suurimmasta kirkosta, Pyhän Mikaelin kirkosta (St. Michaelis' Church). Se tunnetaan myös nimellä Michel. Kirkon 132 metriä korkea torni on yksi Hampurin tuntomerkeistä ja sieltä avautuu hieno näköala kaupungin yli.
Kolikkoa on liikkeellä F-leimalla myös lyöntivirheellisenä, jossa on kolikon arvopuolella vanha kartta. Tämä virhe moninkertaistaa rahan arvon.
Saarland (2009)
Saarland (tai Saarinmaa) on pieni osavaltio Saksan länsiosassa. Se perustettiin vuonna 1920 Versaillesin rauhan yhteydessä ja liitettiin Saksaan 15 vuotta myöhemmin. Noin miljoonan asukkaan alue liitettiin Saksan liittotasavaltaan vuonna 1957.
Ludwigin kirkko on barokkityylinen kirkko Saarlandin osavaltion pääkaupungissa Saarbrückenissa. Rakennuttamisen aloitti vuonna 1762 ruhtinas Wilhelm Heinrich von Nassau-Saarbrücken. Tämän kuoltua työt saattoi loppuun ruhtinaan poika Ludwig, jonka mukaan kirkko on nimetty.
Bremen (2010)
Bremenin osavaltio koostuu toisistaan erillään olevista Bremenin ja Bremerhavenin kaupungeista ja on sekä asukasluvultaan että pinta-alaltaan Saksan pienin osavaltio. Pääkaupunki on Bremen.
Kolikkoon on kuvattu Bremenin goottilaistyylinen raatihuone sekä sen lähellä oleva Bremen Roland -patsas. Roland on fiktiivinen hahmo keskiaikaisista tarinoista. Sekä patsas että raatihuone lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2004.
Nordrhein-Westfalen (2011)
Nordrhein-Westfalen on asukasluvultaan Saksan suurin (n. 18 miljoonaa asukasta) ja pinta-alaltaan neljänneksi suurin osavaltio. Sen suurimpia kaupunkeja ovat Köln, Dortmund, Essen ja pääkaupunki Düsseldorf. Osavaltioon kuuluu myös Saksan suurimmat teollisuus- ja talouskeskittymät Ruhrin sekä Rein-Ruhrin alueet.
Kolikossa on kuva Kölnin kaupungissa sijaitsevasta goottilaistyylisestä katolisesta tuomiokirkosta, joka on Kölnin tunnetuin nähtävyys. Myös kirkon 98 metrin korkeudessa oleva näköalatasanne on suosittu vierailukohde. Rakennus on kuulunut UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 1996.
Nordrhein-Westfalenin kolikon tietosivu
Baijeri (2012)
Baijeri (tai Bayern) on Etelä-Saksassa sijaitseva, pinta-alaltaan (yli 70 tkm2) maan suurin ja asukasluvultaan (n. 12,5 miljoonaa asukasta) toiseksi suurin Saksan osavaltio. Sen pääkaupunki on München. Baijeri oli itsenäinen valtio vuoteen 1870 ja Saksan keisarikunnan perustamiseen saakka.
Neuschwansteinin linna on Baijerin kuninkaan Ludvig II:n itselleen 1800-luvun lopulla rakennuttama yksityislinna. Kuningas ehti asua linnassa ennen kuolemaansa vain puoli vuotta, minkä jälkeen se avattiin pian yleisölle. Linna jäi myös osittain keskeneräiseksi, sillä esimerkiksi valtaistuinsalista puuttuu valtaistuin. Linna on nykyisin yksi Saksan suosituimpia nähtävyyksiä.
Baden-Württemberg (2013)
Baden-Württemberg sijaitsee Saksan lounaisosassa ja sillä on yhteistä rajaa Sveitsin ja Ranskan kanssa. Osavaltion pääkaupunki on Stuttgart.
Maulbronnin luostari on Maulbronnin laitakaupungilla sijaitseva vuonna 1147 perustettu sistersiläisluostari, jonka ympyröimä linnoitus erottaa sen muusta kaupungista. Nykyään luostarin tiloissa pidetään sisäoppilaitosta. Luostari listattiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1993.
Baden-Württembergin kolikon tietosivu
Ala-Saksi (2014)
Ala-Saksi on noin kahdeksan miljoonan asukkaan osavaltio Saksan pohjoisosassa ja Alankomaiden rajanaapuri. Ala-Saksi kuuluu myös Itä-Friisein saaret ja sen pääkaupunki on Hannover.
Kolikossa on kuva Hildesheimissa sijaitsevasta Mikaelinkirkosta, joka on yksi varhaisromaanisen tyylin tärkeimpiä kirkkoja. Kirkko valmistui alun perin benediktiiniluostarin kappeliksi vuonna 1031 ja tuhoutui ilmapommituksissa toisessa maailmansodassa. Kirkko jälleenrakennettiin 1950-luvulla ja on kuulunut yhdessä Hildesheimin tuomikirkon kanssa UNESCONn maailmanperintöluetteloon vuodesta 1985.
Hessen (2015)
Keskisessä Saksassa sijaitsevan Hessenin suurimpia kaupunkeja ovat koko maan viidenneksi suurin Frankfurt sekä pääkaupunki Wiesbaden. Reinin-Mainin metropolialueella on runsaasti merkittävää teollisuutta ja muun muassa Euroopan sekä Saksan keskuspankkien pääkonttorit ja Saksan pörssi.
Saint Paulin kirkko on Frankfurtissa sijaitseva vuonna 1789 protestanttisena kirkkona perustettu rakennus, joka valmistui 1833. Kirkolla on tärkeä rooli maan poliittisessa historiassa, sillä siellä istui maan ensimmäinen vaaleilla valittu parlamentti vuonna 1848. Nykyään kirkossa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten näyttelyitä.
Saksi (2016)
Saksi on osavaltio Saksan kaakkoiskulmassa. Sillä on yhteistä rajaa Puolan sekä Tekin kanssa ja sen tärkeimpiä kaupunkeja ovat pääkaupunki Dresden sekä Leipzig. Saksi perustettiin Saksojen yhdistyessä vuonna 1990, mistä lähtien sen asukasluku on ollut laskussa.
Zwinger on Dresdenissä sijaitseva barokin tyylisuuntaa edustava usean rakennuksen kokonaisuus. Zwinger valmistui alun perin 1700-luvun alkupuolella, mutta tuhoutui lähes täysin toisessa maailmansodassa. Sodan jälkeen se kuitenkin uudelleenrakennettiin nykyiseen muotoonsa.
Rheinland-Pfalz (2017)
Saksan lounaisosassa sijaitseva Rheinland-Pfalzin osavaltio rajoittuu lännessä Luxemburgin, luoteessa Belgian ja etelässä Ranskan valtioihin. Suurimpia kaupunkeja ovat Mainz ja Ludwigshafen.
Kolikkoon kuvattu Porta Nigra on osa Rooman valtakunnan aikaisesta kaupungin portista. Se on rakennettu harmaasta hiekkakivestä ennen 200-lukua, ja alkuperäisestä rakenteesta on jäljellä enää pieni osa. Kohde on nykyisin auki turisteille ja se liitettiin UNESCOn maailmanperintölistaan vuonna 1986.
Rheinland-Pfalzin kolikon tietosivu
Berliini (2018)
Berliini on Saksan pääkaupunki ja yksi maan osavaltioista. Asukasluvultaan Brandenburgin osavaltion ympäröimä Berliinin kaupunki on Saksan suurin ja Lontoon jälkeen Euroopan toiseksi suurin. Berliini on yksi Euroopan merkittävimmistä tiede- ja kulttuurikeskuksista sekä vaikutusvaltainen politiikan keskus. Berliini muistetaan toisen maailmansodan aikaisesta DDR:n rakentamasta Berliniin muurista.
Charlottenburgin alueella sijaitseva Charlottenburgin linna on suurin Berliinin yhä jäljellä olevista linnoista. Toisen maailmansodan jälkeisten merkittävien uudelleenrakennustöiden jälkeen linna toimii nykyisin museona.
Brandenburg (2020)
Brandenburg on Saksan osavaltio, joka ympäröi maan pääkaupunkia Berliiniä. Saksojen yhdistyessä perustetun Brandenburgin osavaltion pääkaupunki on Potsdam. Brandenburgin portti on kuvattu Saksan 10, 20 ja 50 sentin eurokolikoihin.
Vuoden 2021 kahden euron erikoisrahaan on ikuistettu Sanssouci, joka on Fredrik II Suuren 1740-luvulla rakennuttama huvilinna pääkaupunki Potsdamin lähellä. Sanssouci on listattu UNESCOn maailmanperintöluettelossa vuodesta 1990 lähtien.
Saksi-Anhalt (2021)
Saksi-Anhaltin osavaltio perustettiin Saksojen yhdistymisen yhteydessä vuonna 1990. 2,6 miljoonan asukkaan Saksi-Anhalt sijaitsee Keski-Saksassa ja sen pääkaupunki on Magdeburg.
Magdeburgin tuomiokirkko on entisen Itä-Saksan korkeimpia kirkkorakennuksia (104 metriä). Se valmistui 1520-luvulla ja edustaa goottilaista arkkitehtuuria.
Thüringen (2022)
Thüringen oli 1500-luvulta alkaen jakautunut useaksi pikkuvaltioksi, jotka vuonna 1920 yhdistettiin Saksaan Thüringenin osavaltioksi. DDR lakkautti sen 1952, mutta Saksojen yhdistyttyä Thüringen palautettiin taas osavaltioksi vuonna 1990. Thüringen sijaitsee Keski-Saksassa ja sen pääkaupunki on Erfurt.
410 metrin korkuisella kukkulalla sijaitseva Wartburgin linna on yksi Euroopan kuuluisimpia linnoja. Vuonna 1067 rakennettu linna toimi Martti Lutherin asuinpaikkana 1520-luvulla. Kohde valittiin vuonna 1999 UNESCOn maailmanperintökohteeksi.