Rahankäyttötavat modernistuvat koko ajanRaha on meille kaikille tuttu arkipäiväinen vaihdon väline, jonka avulla teemme unelmistamme totta ja pärjäämme arjessa. Raha, sekä muut kaupanteon välineet, ovatkin olleet olemassa jollain tavalla koko ihmisen historian ajan. Vaihtotalous, jossa jokaisella on jokin vahvuus, jonka avulla hän tuottaa tuotteita tai palveluita ja vaihtaa niitä eteenpäin, on tuttu konsepti jo vuosituhansien takaa.

Raha itsessään on kuitenkin muuttunut aikojen kuluessa, sillä oravannahoista päästiin kulta- ja hopeakolikoihin ja niistä useiden välivaiheiden kautta nykyisiin maksuvälineisiin. Modernit valuutat ja maksutavat, kuten kryptovaluutat ja nettilompakot, kehittyvät nopeasti ja ovat jatkuvasti murroksessa. Lue niistä lisää tästä artikkelista!

Kryptovaluutat ovat tulevaisuutta

Kryptovaluutta on digitaalista virtuaalivaluuttaa, joka toimii täysin verkossa. Kryptovaluutat syntyivät vuoden 2008 talouskriisin jälkeen vastauksena ihmisten tyytymättömyyteen. Haluttiin, että saatavilla olisi valuutta, joka ei ole sidottu kultaan tai mihinkään muuhun valuuttaan, ja jonka liikkeet olisivat puhtaasti markkinatalouden sääntöjen mukaisia, ilman valtioiden tai pankkien kontrollia. Talouskriisin jälkimainingeissa syntyi bitcoin, ja sen vanavedessä tuhannet muut kryptovaluutat.

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, eli tietoa ei säilytetä millään tietyllä palvelimella, vaan se liikkuu yksityisten tietokoneiden välillä. Lohkoketjuteknologiaa käytetään yhä enemmän myös muissa talous- ja it-alan ratkaisuissa, sillä sen koetaan olevan melko turvallinen mekanismi, koska tietokannan ylläpitämistä ei keskitetä vain yksittäiselle taholla.

Kryptovaluutat, eli rahat, joita ei printata fyysisesti, ja jotka eivät ole kenenkään kontrollin alla, ovat tulevaisuutta. Vaikka bitcoiniin liittyy joitakin ongelmia, on bitcoin yhtä kaikki kryptovaluutta-alan menestyjä. Bitcoinilla voi jo nyt maksaa useissa paikoissa, jonka lisäksi se on sijoittamisen väline, jota hyödyntävät myös jotkin valtiot ja suuryritykset. Muun muassa Kryptovaluutta kasinot mahdollistavat valuuttojen käyttämisen nettipelaamisessa, ja kryptovaluuttojen käyttömahdollisuudet paranevat kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta.

Maksaminen on helppoa kunhan pääsee alkuun

Kun etätyöt ja kotona oleskelu lisääntyivät viimeisen parin vuoden aikana, huomattiin myös se, että nettikauppojen merkitys kasvoi valtavasti. Viimeisetkin kivijalkaliikkeet siirtyivät myymään tuotteitaan myös netissä, ja nettikauppamahdollisuuksia kartoitettiin ja parannettiin huolella.

Nettikauppaan siirtyminen tuo pinnalle kysymyksen siitä, kuinka asiakkaat voivat maksaa verkossa. Mikä on turvallista, ja millaisia maksutapoja asiakkaat suosivat? Kauppias haluaa palvella asiakasta hyvin, sillä nettikauppojen laajasta valikoimasta on helppoa valita toinen liike, mikäli itselle sopivaa maksutapaa ei löydy. Jokaiseen maksutapaan liittyy kuitenkin kulu, ja kauppias joutuu valitsemaan sellaiset maksutapavaihtoehdot, jotka palvelevat suurinta osaa hänen asiakaskunnastaan.

Netissä maksaminen on melko monimutkaista, jos sen parissa ei ole kasvanut. Verkkopankki, maksukortit, nettilompakot, kryptovaluutat, mobiilimaksut ja muut maksutavat saattavat aluksi lamaannuttaa kokemattoman ostelijan. Nettiostosten maksaminen ei ole kuitenkaan kovin vaikeaa, kunhan siinä pääsee alkuun.

Valitse muutama maksutapa, joista pidät ja käytä niitä. Sinun ei tarvitse asentaa jokaista erilaista nettilompakkoa tai puhelinsovellusta, sillä yleensä jo muutamalla pääsee asioimaan lähes kaikissa nettikaupoissa.

Ulkomailta ostettaessa luottokortilla maksaminen kannattaa, sillä tällöin saat maksuturvan ostoksillesi. Myös esimerkiksi PayPal ja Klarna tarjoavat ostosturvaa, jossa rahat saa takaisin, mikäli tilattu tuote on virheellinen tai se ei tule ollenkaan perille.

Suomessa shoppaillessa verkkopankilla tai MobilePaylla pääsee pitkälle. Pankkitunnuksiin kuuluvan kaksivaiheisen tunnistautumisen voi nykyisin tehdä kätevästi pankin mobiilisovelluksella. Yksinkertainen mobiilisovellus, kuten MobilePay, saattaakin ratkaista netin ostamisen ongelmat kotimaassa. Mikäli ei omista älypuhelinta, kannattaa valita sellainen pankki, joka tarjoaa avainluvut myös ilman sovellusta.

Mihin suuntaan maksaminen on kehittymässä?

Käteisen käyttö on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Käteisen käyttöä vähensivät ensin maksukorttien saapuminen, sitten maksupäätteiden yleistyminen ja lopulta vielä esimerkiksi erilaiset mobiilimaksutavat. Fyysinen raha on myös useissa tutkimuksissa todettu erilaisten bakteerien kantajaksi, sillä rahoja ei pestä, vaan ne kiertävät kädestä käteen.

Käteisen käytön loppuminen onkin todennäköisesti tulevaisuutta. Kun muut maksutavat on onnistuneesti ajettu sisään, ei käteistä kannata suosia enempää kuin on tarve. Yrittäjän kannalta käteinen on hankalaa, sillä se vaatii vaihtorahaa, ja sen lisäksi käteistä tulee säilyttää turvallisesti. Suuret määrät käteistä ovat turvallisuusriski, joten käteisen kiikuttaminen pankkiin tai automaatin kautta tilille on iso työ.

Maksaminen onkin ehdottomasti kehittymässä suuntaan, jossa käteisen merkitys vähenee entisestään. Kryptovaluutat saavat lisää jalansijaa, ja on oletettavaa, että ne nousevat erittäin tärkeäksi maksuvaihtoehdoksi, sillä tyytymättömyys perinteisiin valuuttoihin ja valuuttamuutoksiin on yhä olemassa. Kryptot ratkaisevatkin paljon niitä ongelmia, joita esimerkiksi kansainväliseen kauppaan on liittynyt.

Tulevaisuudessa Fintech-alan eli talouden alan teknologia kasvaa, sillä lohkoketjuteknologiaan ja maksamisen turvallisuuteen liittyvät ratkaisut ovat nousussa. Kuluttajan ja yrittäjän kannalta maksutapojen valikoima kasvaa siis entisestään, ja koska alalla on myös mustia lampaita, tulee maksamisessa olla tarkkana.