Onko kolikoiden keräily taloudellisesti kannattava harrastus?Kolikoiden kerääminen on erittäin vanha harrastus. Se on hieman kärsinyt nykyisistä teknologian ja internetin tuomista viihdykkeistä sekä harrastuksista. Keräily ei ole kuitenkaan kuollut tässä välissä, vaan sen harrastajat ovat usein asialle omistautuneita ja vanhempia sukupolvia.

Vanhoja kolikoita
Kuva: Udit Saptarshi, unsplash.com

Kolikoiden keräilyä onkin helppo harrastaa koko elämän ajan ja mahdollisesti jättää se perintönä jälkipolville. Sen vetovoimaa kuitenkin vähentää sen vaatima tietous, jatkuva tiedon etsintä ja joidenkin mielestä ehkä elämyksettömyys, jota monesti harrastuksista etsitään. Toisaalta hienon ja kauan etsityn rahan löytäminen voi tarjota monenlaisia elämyksiä.

Keräily on harrastus, josta monet ovat tyytyväisiä, vaikka se onkin hieman erilainen kuin nykyaikaisemmat harrastukset, kuten livekasino, podcastin nauhoittaminen tai online-pelaajan elämän katselu. Harrastukset, kuten kolikoiden kerääminen, ovat rauhoittavampia ja ehkä jopa meditatiivisia.

Kolikkojen kerääminen perustuu edelleen samoihin kaavoihin ja tietouteen eikä kyse ole siis suuria adrenaliinipiikkejä tarjoavasta harrastuksesta kuten nettipelaaminen. Se sopii kuitenkin tietyn tyyppisille ihmisille, ja seuraavaksi käsittelemmekin sitä lähemmin sen mukaan, kuinka kannattava harrastus voi olla taloudellisesti.

Kolikoiden keräilyyn on monia syitä

Kolikoiden keräilyä ei välttämättä tehdä taloudellisen hyödyn takia, vaan syitä voi olla monia. Joillekin se on keino opetella historiaa ja sitä, miten rahaa on käytetty ja miten se on muuttunut vuosien saatossa. Samalla opitaan, mitkä kolikot ovat arvokkaimpia ja miksi sekä mistä niitä voidaan kerätä.

Vanhat kolikot ovat yhtä lailla erittäin kauniita ja niiden harvinaisuus taatusti kiehtoo. Oli kyseessä kulta-, hopea- tai kuparikolikot, jokainen niistä kertoo tarinaa omasta aikakaudestaan omalla tavallaan.

Lisäksi keräily on rentouttavaa. Viettääkseen aikaa omien kolikoiden parissa, ei tarvitse matkustaa kauas. Voit tutkia löytyykö omistamistasi kolikoista lisää tietoa verkosta, onko niiden arvo muuttunut ja onko etsimiäsi kolikoita myynnissä muilla keräilijöillä tai verkkokaupoissa.

Keräily ei myöskään katso aikaa ja paikkaa. Kyseessä on kansainvälisesti tunnettu harrastus ja voit taatusti löytää mistä tahansa matkustatkin tietoa kyseisen maan vanhoista rahoista sekä voit jopa mahdollisesti ostaa niitä paikallisista antiikkikaupoista tai keräilyliikkeistä.

Taloudellinen hyöty mahdollista oikeilla valinnoilla

Keräilyn taloudelliseen hyötyyn vaikuttavat erityisesti kaksi seikkaa: Rahojen arvo ja niiden hankintahinta. Jos haluat harrastuksesi antavan sinulle mahdollisimman suuren taloudellisen hyödyn, tällöin sinun tulisi etsiä mahdollisimman arvokkaita kolikoita mahdollisimman edullisesti.

Vaikka raha olisi muuten melko tavalloinen, siitä voi tehdä uniikin esimerkiksi kuvioinnissa olevat virheet tai muut jo valmistusvaiheessa tapahtuneet ja muodostuneet poikkeamat. Ylipäänsä se, että jotain tiettyä rahaa on markkinoilla hyvin rajattu määrä, tekee siitä yleensä keräilijöiden kannalta kiinnostavan ja siten arvokkaan.

Oli syy mikä tahansa, harvinaisempien kolikkojen arvo nousee taatusti ajan mukana, jolloin kyseessä voi olla hyvä sijoitus. Mikään ei kuitenkaan estä siirtymästä pelkästä keräilyharrastuksesta sijoittajaksi myöhemmin. Voit ensin keräillä vain huvin vuoksi ja vasta muutaman vuoden päästä siirtyä etsimään taloudellista kannattavuutta.

Kolikon arvoon vaikuttavat tekijät

Kolikon arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa seuraavat:

Kolikon ikä

Lähtökohtaisesti mitä vanhempi kolikko sitä parempi, mutta pelkästään ikä ei nosta rahan arvoa. Ollakseen arvokas, vanhan kolikon täytyy olla myös riittävän vähän valmistettu sekä hyväkuntoinen yksilö. Kolikkoja on käytetty niin pitkään kuin ihmiset ovat käyneet kauppaa eli tuhansia vuosia, joten mitä antiikkisemmasta kolikosta on kyse, sen parempi. Rahan kunto vaikuttaa aina kolikon arvoon.

Kolikon materiaali

Kolikkoja on valmistettu monista erilaisista materiaaleista, mutta arvokkaimmat ja samalla keräilijöiden suosimat kolikot on valmistettu kullasta, hopeasta, pronssista, kuparista ja nikkelistä.

Kolikon harvinaisuus

Kolikko voi olla harvinainen monista syistä. Niitä voivat olla muun muassa ikä, kierrätyksessä olevien kolikoiden määrä, käytetty materiaali, rahanlyönnissä tapahtuneet virheet, kolikon kunto ja kuka sen on omistanut.

Entä muisto- ja erikoisrahat?

Monet erikoissarjat ja -rahat ovat monesti haluttuja keräilijöiden keskuudessa, erityisesti jos valmistusmäärät ovat pieniä. Rahoja voi metsästää myös kirpputoreilta ja muista myyntialustoilta, josta voi löytää hyviäkin löytöjä.

Voiton maksimointi

Kärsivällisyys on tärkeä ominaisuus kolikoita keräillessä. Taloudellisen hyödyn saamiseksi voit joutua etsimään pitkäänkin juuri niitä parhaimpia kolikoita. Edun maksimointi onnistuu silloin, kun pystyt ostamaan kolikon arvoaan halvemmalla tai saat sen ilmaiseksi. Hyviä löytöjä voi tehdä esimerkkiksi kirpputoreilla. Pitää muistaa, että rahojen arvonnousua voi joutua odottamaan vuosia, eikä tavallisimmista tule koskaan arvokkaita.

Kiertele antikvariaatteja, kirppiksiä, huutokauppoja ja muita paikkoja, jossa on myytävänä vanhoja esineitä. Niiltä voi hyvinkin löytää myytävänä kolikon, jonka oikean arvon tunnet, mutta myyntihinta on huomattavasti tätä halvempi.