Mitä kolikoiden kerääminen kertoo ihmisestä?Kolikoiden tai minkä tahansa tavaran kerääminen voi paljastaa mielenkiintoisia faktoja ihmisen psykologiasta. Tieteellisen tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka ovat aktiivisia keräilijöitä, on suurempi mahdollisuus sille, että jokin tässä artikkelissa mainittavista psykologisista piirteistä esiintyy heidän luonteessaan. Suurin osa kerääjien luonteenpiirteistä on täysin positiivisia, mutta tutkimus on osoittanut, että sillä voi olla joitakin hieman negatiivisiakin vaikutuksia. Joka tapauksessa, verrattain suuri määrä erilaisia piirteitä korreloituu esimerkiksi kolikoiden keräämiseen liittyvän harrastuksen kanssa.

Vanhoja kolikoita
Kuva: Udit Saptarshi, unsplash.com

Hän saa iloa kolikoiden omistamisesta

Miksi ihmiset keräisivät kolikoita, tai yhtään mitään, jos he eivät saisi siitä ainakin jotain iloa ja nautintoa? Ilon saaminen on tärkein syy sille, miksi ihmiset rakentavat suuria kokoelmia kolikoista ja muista objekteista. Tämä ilo lähtee siitä, että ihminen saa paremman olon, jos hän tietää, että hän omistaa jotain. Tämä perustuu kemiallisella tasolla esimerkiksi dopamiinin tuotantoon aivoissa. Dopamiini on ihmisen luonnollinen kemikaali, joka auttaa esimerkiksi hyvän olon ja saavutuksen tuntemisessa. Tutkimus on osoittanut, että keräileminen saa ihmisen aivot tuottamaan tätä kemikaalia. Kenties syy tälle on se, että ihminen kokee, että hän on saavuttanut jotain, jos hän omistaa jonkin hienon tavaran. Hyvä olo voi esimerkiksi lähteä siitä, että ihminen omistaa jonkin hienon ja harvinaisen kolikon, jota monilla muilla keräilijöillä ei ole. Oletko kiinnostunut keräilemisen psykologiasta ja siitä, mitkä ovat syvemmät syyt ihmisen keräilyharrastukselle? Lue aiheesta lisää englanninkielellä Wikipediassa.

Hän on kiinnostunut kolikoiden historiasta

Useat ihmiset keräilevät asioita ja tavaroita, joiden historiasta he ovat kiinnostuneita. Kolikot eivät tämän asian suhteen ole poikkeuksia. Kolikot ovat keräilijöille enemmän kuin pelkkää metallia, jolla on rahallista arvoa. Ne kertovat usein mielenkiintoisia tarinoita historiasta sekä talousmaailmasta, joita suurin osa normaaleista kolikoiden päivittäisistä käyttäjistä ei huomaa. Kolikoiden keräilijät ovat tästä erittäin kiinnostuneita ja se lisää heidän mielessään kolikoihin enemmän arvoa, kuin niillä olisi muille ihmisille. Kolikoiden keräilemisen tapaista ajanvietettä voi löytyä myös sivustolta, josta löytyy Suomen paras casino.

Hän pitää kolikoiden ulkonäöstä

Useat kolikot ovat hyvinkin kauniita. Harvinaisissa, keräilijöille tarkoitetuissa kolikoissa on usein esimerkiksi erittäin kaunista taidetta, joka on lyöty niihin valmistusvaiheessa rahapajalla. Jotkut pitävät myös kolikoiden siistimisestä ja puhdistuksesta, jotta ne näyttävät mahdollisimman kiiltäviltä ja esteettisesti näyttäviltä. Kiillottaminen ei tosin yleensä ole järkevää rahan arvon kannalta.

Hän pitää harvinaisuuksista ja rahallisesta arvosta

Mitä harvinaisempi kolikko on, sitä kiinnostuneempia keräilijät siitä luultavasti ovat. Vähäisiä määriä lyödyt kolikot ovat yleensä halutumpia kuin miljoonia lyödyt kappaleet.

Suuri osa kolikoiden keräilijöistä on kiinnostunut myös kolikoiden rahallisesta arvosta. Monet myös miettivät, miten tienata kolikoilla ja ostavat siksi kolikoita esimerkiksi sijoitustarkoitukseen. Lue lisää kolikoiden keräilystä sijoitusmielessä Cointrackersin verkkosivuilla.