Kryptorobotit - riski vai mahdollisuus?Kryptovaluuttoja on ollut olemassa yli 10 vuotta ja ne jakavat hyvin voimakkaasti ihmisten mielipiteitä. Mielenkiinto niitä kohtaan kasvaa jatkuvasti huolimatta siitä, että valuuttojen arvot vaihtelevat todella nopeasti.

Vuoden 2017 jälkeen käyttäjät ympäri maailmaan alkoivat tekemään kauppaa eri vaihtoehtoisvaluutoilla, joista tunnetuin on bitcoin. Luonnollisesti alkuun ne herättivät epäilyjä ja niiden tulevaisuuteen suhtauduttiin hyvin kriittisesti. Merkittävä käänne nähtiin kuitenkin vuoden 2020 lopussa, kun bitcoinin kurssi kääntyi nousuun.

Yhä useampi on sijoittanut kryptovaluuttaan. Niiden haasteena on arvon suuret vaihtelut pienen ajan sisällä. On täysi mahdottomuus itse reagoida näihin muutoksiin tarpeeksi nopeasti, joten avuksi on kehitetty erilaisia kryptorobotteja. Mitä ne ovat ja miten käyttäjät voivat hyötyä niistä?

Bitcoin-kolikko kannettavan tietokoneen päällä
Kuva: Aleksi Räisä, unsplash.com

Kryptorobotti - kuinka se käytännössä toimii?

Meidän ei välttämättä tarvitse itse ryhtyä taloustieteen ammattilaiseksi, että voimme tehdä kauppaa eri valuutoilla tai osakkeilla. Avuksi voimme ottaa avuksi erilaisia verkossa toimivia itsenäisiä ohjelmia eli botteja, kuten bitcoin robot.

Nämä ovat palveluita, jotka tarkastelevat puolestasi valuutan tai osakkeen kurssia, antavat neuvoja kaupankäyntiin sekä ostavat ja myyvät niitä asetettujen käskyjen mukaan eli käytännössä ohjelma tekee puolestasi kauppaa. Se pystyy automaattisesti keräämään ja tulkitsemaan markkinatietoja huomattavasti helpommin ja enemmän, kuin me itse pystyisimme koskaan havainnoimaan.

Voit esimerkiksi asettaa kryptorobotin ostamaan lisää bitcoineja, kun hinta laskee tietyn rajan alapuolelle ja myymään, kun kurssi nousee mielestäsi riittävän korkealle tasolle. Näin säästät paljon aikaa ja vaivaa sekä luonnollisesti tämä tulee huomattavasti halvemmaksi kuin alan asiantuntijan palkkaaminen.

Onko kryptovaluutat ohimenevä trendi vai meidän tulevaisuus?

Kryptovaluutoista puhuttaessa huomio kiinnittyy bitcoineihin, joka on näistä kaikkein tunnetuin ja suosituin. Tämä vuoden alussa bitcoin triplasi arvonsa siitä, mihin se suurimmillaan nousi vuonna 2017.

Tuolloin ajateltiin, ettei kurssi voi enää nousta korkeammalle, mutta toisin kävi. Nykyään valuutan markkina-arvo on parempi kuin esimerkiksi Applen, Microsoftin, Amazonin tai Googlen. Valuuttakurssien kehitystä on lähes mahdoton ennustaa, mutta odotukset niiden suhteen ovat korkealla.

Esimerkiksi miljardöörisijoittaja George Soros on sijoittanut bitcoineihin perustamansa Soros Fund Managementin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Fitzpatrick uskoo vahvasti, että perinteiset valuutat tai keskuspankit eivät enää onnistu horjuttamaan bitcoinia pysyvästi.

Bitcoinit säästöön vai sijoitukseen?

Kryptovaluutat ovat mielenkiintoinen kokonaisuus, jonka käyttöön on täysi mahdottomuus antaa yksiselitteisiä vastauksia. Toistaiseksi niiden kurssit ovat todella epävakaat ja tulevaisuutta voidaan vain arvuutella.

Merkit viittaavat vahvasti siihen, että kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Missä roolissa ne tulevat olemaan, on toistaiseksi täysi kysymysmerkki. Valuuttaan sijoittavien tulee siis itse pohtia, miten suuria riskejä on valmis ottamaan.

Kryptorobotit ovat loistava apu sijoittamiseen etenkin aloittelijalle. Voit sijoittaa haluamasi pääoman robotin tekemän analyysin mukaan, jonka pyrkimyksenä on ostaa halvalla ja myydä kalliimmalla. Ohjelman toimintaan kannattaa tutustua kuitenkin hyvin, ennen kuin tallennat niihin omia varoja:

  • Varmista, että käyttämäsi kryptorobotti on turvallinen
  • Opettele hyvin miten eri työkalut ja asetukset toimivat
  • Sijoita kryptovaluuttaan sen verran, kun sinulla on vara hävitä
  • Kotiuta tuotot sitä mukaan kun saat niitä
  • Muista ilmoittaa saadut tulot veroilmoituksessa

Tehdäkö kauppaa kryptovaluutoista roboteille, vai ei?

Kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vasta sitten, kun olet selvittänyt miten ne toimivat ja miten niillä on mahdollista tehdä voittoa. Kryptorobotit ovat suuri apu tilastojen ja kurssien analysoinnissa.

Bitcoinin lisäksi useiden kryptovaluuttojen kurssi on kasvanut moninkertaiseksi lyhyessä ajassa ja tämä on herättänyt useiden mielenkiinnon niitä kohtaan. Muista kuitenkin olla tarkka, että käytät vain luotettavia ohjelmistoja sekä aloitat tutustumisen kryptovaluutaan sijoittamiseen pienellä pääomalla.