Kolikoiden keräily - miten harrastuksessa alkuun?

Muut artikkelit

Rahojen harrastusluotoisesta keräilystä käytetään usein nimitystä numismatiikka, joskin numismatiikalla tarkoitetaan virallisen määritelmän mukaan rahatiedettä: rahojen ja mitalien tutkimusta. Arki- ja harrastuskäytössä esimerkiksi kolikoiden keräilijästä voidaan kuitenkin aivan hyvin puhua numismaatikkona tai numismatiikan harrastajana.

Tässä artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä erityisesti kolikoiden keräilystä innostuneelle harrastuksessa alkuun pääsemiseksi. Monet samat lainalaisuudet pätevät kuitenkin myös setelien ja mitalien keräilyyn. Rahan keräilyn aloittamiseksi tarvitaan tietenkin hieman rahaa: vaikka harrastus ei olekaan välttämättä kallis, pieni alkupääoma on kuitenkin tarpeen. Voit harkita jopa pientä lainaa kolikkoharrastuksen käynnistämiseksi – jo parin sadan euron kassalla pääset hienoon alkuun.

Päätä keräilykohde, josta aloitat

Millaisia kolikoita keräilisin? Tämä on se kysymys, jota kolikkoharrastusta aloitteleva tai sen aloittamista harkitseva usein miettii päällimmäisenä. Hyvä neuvo varttuneemmalta harrastajalta on: seuraa omaa mielenkiintoasi. Mikäli koet vetoa tiettyyn historialliseen ajanjaksoon, kulttuuriin tai maantieteelliseen alueeseen, voi tämä antaa hyvän alkusysäyksen kokoelmasi aloittamiselle.

Suomessa suhteellisen helppo historiallinen ajanjakso kolikoiden keräilyyn on autonomian aika – Venäjän osana olleen Suomen ensimmäiset markat lyötiin vuonna 1864. Eurooppa ylipäätään on täynnä mielenkiintoisia historiallisia kausia, jotka ovat jättäneet valuuttaan omat lyöntijälkensä. Kolikkoharrastuksen kautta kotimaanosassa matkailuunkin voi tuoda uusia ulottuvuuksia.

Keräilyn aloittaminen onnistuu helposti myös jostakin tietystä maantieteellisestä alueesta tai maasta aloittamisesta. Esimerkiksi länsinaapuri Ruotsin historialliset kolikot ovat kohtuullisen helposti suomalaisen harrastajan saavutettavissa, mutta jos kiinnostuksen kohteena on jokin maa, on sen kolikoiden hankinta ja harrastajien kanssa verkostoituminen verkkoaikakaudella melko helppoa.

Myös vaikkapa juhlakolikoihin keskittyminen on yksi mahdollinen sunntautumiskohde – näitä voi taas rajata joko maan tai ajanjakson mukaan, mutta myös aihealueen. Esimerkiksi urheilu- tai taideaiheisia juhlakolikoita riittää kosolti. Älä murehdi liikaa rajattavaa keräilyn aihealuetta, sillä voit aina laajentaa sitä asteittain harrastuksen edetessä ja kiinnostuksenkohteiden muokkautuessa.

Hanki tarvikkeet säilytykseen

Se, mihin tässä harrastuksessa kuluu rahaa itse kolikkohankintojen ohella, ovat säilytystarvikkeet. Harrastekaupat myyvät erilaisia aloittelijan paketteja, joihin usein sisältyy ainakin yksi kansio kolikkotaskuineen, suurennuslasi lähempään tarkasteluun ja pinsetit käsittelyyn. Kansioita on moneen lähtöön, ja vaikka muovitaskut ovat aivan riittäviä alkuun, voi kuitenkin olla suositeltavaa harkita kunnollisia rahapidikkeitä tai salkkua säilytyslevyineen.

Liika hifistely ei silti harrastuksen alussa ole omiaan kuin tappamaan orastavan innostuksen: tärkeintä on, että kolikot ovat jonkinlaisessa niille tarkoitetussa säilytyksessä. Mikäli kolikoiden keräily harrastuksena jatkuu, nurkkiin alkaa kyllä kertyä monenmoista tarviketta. Mikään välinelaji ei kyseessä silti ole, ja itse kolikot ovat aina harrastuksen keskiössä.

Vaikka internet on myös kolikkoharrastuksen kohdalla ehtymättömältä tuntuva tiedon aarreaitta, ei missään nimessä kannata ylenkatsoa alan harrastekirjallisuutta. Esimerkiksi erilaisiin luetteloihin ja katalogeihin kannattaa tutustua, ja tässä suhteessa kirjastot ovat suureksi avuksi.

Ymmärrä kuntoluokitukset

Aloittelevan keräilijän on tärkeää ymmärtää kolikoiden kuntoluokitukset, koska ne ovat hyvin ratkaisevia rahan arvon kannalta. Yleisesti käytössä on seuraavat kuntoluokat:

Kolikoiden kuntoluokat
10 Täysin virheetön ja leimakiiltoinen. Ei käsittelyn tai kulumisen jälkiä.
8 Lähes virheetön, mutta kohokohdissa voi olla kulumisen tai käsittelyn jälkiä. Yhä leimakiiltoinen. Mahdollisesti lievää patinoitumista (tummumista).
6 Korkeimmista kohdistaan kulunut, mutta yksityiskohdat kuitenkin yhä selvästi erotettavissa. Ei enää leimakiiltoa.
4 Tasaisesti kulunut, yksityiskohtia kuitenkin erotettavissa.
2 Selvästi kulunut, yksityiskohdat epäselviä ja sileähköjä. Mahdollisesti reunavikoja. Ei enää kaunista "kokonaisuutta".
0 Raha jo huomattavan kulunut. Kuvioiden ääriviivat ovat vielä tunnistettavissa ja tekstit luettavissa.

Lisäksi kolikoista voidaan käyttää luokituksia BU (brilliant uncirculated) sekä PROOF. Kannattaa huomioida, että seteleissä on omat kuntoluokkien järjestelmänsä. Myös kolikoista käytetään hieman erilaisia luokituksia eri puolilla maailmaa. Tämä kannattaa huomoida, mikäli käy kauppaa ulkomaalaisten harrastajien kanssa. Katso myös erillinen artikkeli rahojen kuntoluokista.




© Kolikot.com. Julkaistu: 11.6.2019.