Juhlarahat petoksen välineenä: Tunnista yleisimmät varoitusmerkit



Monet harrastavat jonkin asian keräilemistä. Postimerkit, elokuvat ja kengät ovat varsin yleisiä keräilykohteita, mutta myös juhlarahoilla on oma innokas keräilijäkuntansa. Etenkin vanhemman väestön keskuudessa juhlarahoja pidetään suuressa arvossa, sillä niiden uskotaan yleensä säilyttävän hyvin arvonsa tai nousemaan arvossaan vuosien kuluessa. Harmillisesti myös rikolliset tahot ovat huomanneet tämän, ja ryhtyneet sen myötä toimiin hyötyäkseen iäkkäämpien ihmisten hyväuskoisuudesta vilpillisessä mielessä.

Juhlarahojen myymisen varjolla on tehtailtu lukuisia petoksia viime vuosien aikana. Huijarit kehittelevät jatkuvasti uusia keinoja lypsääkseen rahaa pahaa-aavistamattomilta juhlakolikoiden kerääjiltä. Tällä sivulla perehdytään tarkemmin yleisimpiin juhlarahoihin liittyviin petoksiin sekä siihen, miten niiltä voi yrittää välttyä.

Juhlarahapetos - mistä on kyse?

Petoksia on olemassa monenlaisia. Usein huijarit käyttävät petoksen välineenä jotain sellaista, millä on jokin nimellisarvo. Kyseessä voi olla esimerkiksi rahaväärennös tai jokin netin kautta myytävä olematon tuote, kuten vaikkapa koiranpentu tai konserttiliput. Etenkin petokset verkon markkinapaikoilla työllistävät tällä hetkellä poliisia alituiseen.

Myös juhlarahapetokset ovat jatkuvasti yleistyneet ja saaneet jonkin verran näkyvyyttä myös uutisissa. Kun juhlarahoja käytetään petoksen tekemiseen, on kyse yleensä väärennetystä juhlarahasta, olemattoman juhlarahan myymisestä tai sen sijoituspotentiaalin räikeästä liioittelusta. Myös tietojenkalastelu juhlarahojen myynnin kautta on yhä yleisempää. Seuraavaksi käydään läpi näitä eri juhlarahojen myyntiin liittyviä huijausmuotoja.

Tietojenkalastelua juhlarahamyynnin varjolla

Juhlarahojen myynti tapahtuu puhelinmyynnin lisäksi yhä enenevässä määrin myös verkossa. Vaikka netistä löytyykin kunniallisia ja luotettavia verkkosivustoja, joilla myydään aitoja juhlarahoja, mahtuu joukkoon myös huijaussivustoja. Tällaisten juhlarahojen myyntisivustoiksi naamioitujen epämääräisten verkkosivustojen määrä on noussut vauhdilla viime aikoina. Sen sijaan, että sivustolla oikeasti myytäisiin juhlarahoja ostajille, on niiden pääasiallinen tarkoitus lähinnä kalastella käyttäjiltä henkilökohtaisia tietoja, kuten nimiä, osoitteita, pankkitietoja.

Tyypillisesti kalastelu- ja vakoilutarkoituksessa perustettujen verkkosivustojen tavoitteena on haalia mahdollisimman paljon arkaluontoisia tietoja käyttäjistä. Nämä tiedot myydään usein eteenpäin pimeässä verkossa, tai niitä saatetaan vaihtoehtoisesti käyttää esimerkiksi rahojen varastamiseen pankkitileiltä. Etenkin jos kyseessä on kokemattomampi tai epävarmempi netinkäyttäjä, voi tällaisiin huijaussivustoihin haksahtaa varsin helpostikin.

Mikäli on vähänkin epävarma siitä, pystyykö tosipaikan tullen tunnistamaan huijaussivustot oikeista verkkosivustoista, kannattaa siinä tapauksessa harkita korkealaatuisen VPN-palvelun hankkimista. Sen mukana tulee yleensä joukko äärimmäisen hyödyllisiä ja turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, jotka estävät käyttäjää pääsemästä huijaussivustoille tai muuten epäilyttäville verkkosivuille. NordVPN-alennuskoodi on kätevä keino hankkia laadukas VPN edulliseen hintaan kokeiltavaksi, jolloin VPN-palvelun tavallisimpien hyötyjen, kuten anonymiteetin ja joustavamman surffauksen lisäksi myös oma turvallisuus verkossa paranee huomattavasti.

Hinnan määrittäminen moninkertaiseksi

Eräs tyypillisimmistä juhlarahojen myyntiin liittyvistä huijauksen muodoista on saada potentiaalinen ostaja uskomaan, että kyseessä on ehdottoman turvallinen sijoitusmuoto. Usein tässä yhteydessä hehkutetaan myös kolikon arvon kasvupotentiaalia, joka voidaan arvioida moninkertaiseksi siihen nähden, mitä juhlarahojen kohdalla tavanomaisesti nähdään. Etenkin epävakaan talouden aikana monet etsivät kuumeisesti turvallisia ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia, jolloin riittävän vakuuttava mainospuhe saattaa hyvinkin riittää ostopäätöksen tekemiseen.

Viime vuosina uhreiksi ovat joutuneet monet hyväuskoiset ikäihmiset, jotka ovat tottuneet siihen, että harvinaisempien ja rajallisesti painettujen kolikkojen arvo voi hyvinkin nousta. Valitettavasti vakuuttavissa mainospuheissa maalaillaan liiankin hyviä tulevaisuudennäkymiä, joihin on käytännössä mahdoton koskaan päästä. Yleisesti ottaen realistisimman käsityksen jonkin kolikon tuottopotentiaalista saa tekemällä selvitystyötä netissä asiaan keskittyvillä, luotettavilla sivustoilla. Koska monella ikäihmisellä ei kuitenkaan ole riittävää osaamista tällaiseen, ovat he erityisen otollisia petoksen uhreja rikollisten silmissä.

Kolikkoväärennökset

Kolikkoväärennökset ovat niin ikään klassinen huijauksen muoto. Aidon kolikon tunnistaminen väärennöksestä ei välttämättä ole aivan yksiselitteistä, etenkään kun monet väärennöksistä ovat äärimmäisen taidokkaasti tehty. Viime vuosina yksi yleisimmistä petoksen muodoista juhlakolikoiden saralla on väärennettyjen kolikoiden myynti.

Yhtenä viime aikojen esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi Englannin kuningas Charlesin kruunajaisten alla paljastunut petosvyyhti, kun ikääntyneitä brittivanhuksia lähestyttiin puhelimitse tai kotiovella kruunajaisten kunniaksi painetun juhlarahan myynnin merkeissä. Nämä kolikot paljastuivat lopulta väärennöksiksi, mutta monet vanhukset olivat jo ehtineet langeta huijaukseen ja ostaa omansa kalliilla hinnalla.

Kylmäsoittaminen mahdollisille ostajille huijaustarkoituksessa

Kylmäsoittaminen eli cold calling on varsin yleinen puhelinmyynnin tekniikka, jolla voidaan parhaassa tapauksessa saada suuria määriä uusia asiakkaita ostamaan myynnissä oleva tuote. Riittävän taidokas puhelinmyyjä voi saada nopeasti vakuutettua ostamisen kannattavuudesta sellaisenkin henkilön, jolla ei vielä hetki sitten ollut minkäänlaista kiinnostusta myytävään tuotteeseen. Myös juhlarahoja on myyty tai yritetty myydä kylmäsoittamalla. Usein puhelinsoiton perusteella on saatu ostajalta joko pankkitiedot tai vaihtoehtoisesti muuta tietoa.

Huijaussähköpostit

Puhelinsoittojen lisäksi myös huijaussähköpostit ovat yleistyneet huijausmuotona. Huijaussähköposteja on toki liikkunut jo kymmenten vuosien ajan ja monet osaavat jo melko hyvin erotella huijausviestit asiallisista viesteistä, mutta juhlakolikoita mainostavat ja kaupittelevat sähköpostit ovat melko tuore ilmiö.

Varsin usein rahaa tai henkilötietoja kalastelevissa huijausviesteissä on käytetty kehnoa suomen kieltä tai se on jollain muulla tapaa helppo tunnistaa huijaukseksi. Mitä taitavammaksi huijarit kehittyvät, sitä uskottavammiksi muuttuvat kuitenkin myös ihmisille lähetettävät viestit. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, ettei juhlarahoja pidä kuitenkaan koskaan ostaa sähköpostimainoksen linkin kautta, vaan sitä varten on ehdottomasti turvallisinta hakeutua asialle varta vasten omistautuneelle viralliselle sivustolle. Vain näin voi varmistua siitä, että myytävät juhlakolikot tai muut erikoisrahat ovat aitoja ja että ne myös toimitetaan sovitusti.